اصفهان / فلاورجان / قهدریجان
23 خرداد
1398

هنر قالی بافی و صنایع دستی قهدریجان

يكي از هنرهایی كه از ديرباز در شهر قهدريجان رايج بوده است هنر قالي بافي مي‌باشد.

در شهر قهدريجان هنر قالي بافي بيشتر بين قشر متوسط و ضعيف جامعه رونق دارد يعني بيشتر از اينكه از نظر هنري و بعد فرهنگي به آن پرداخته شود بعد اقتصادي آن مد نظر مي‌باشد و بر همین اساس خانواده‌هايي وجود دارند كه تنها منبع درآمدشان قالي بافي است.

البته هستند خانواده‌هائی كه براي ايجاد سرگرمي و پركردن اوقات فراغت به قالي‌بافي مي‌پردازند.

متاسفانه امروزه به دليل بروز مشكلاتي در صنعت فرش كشور تا حدي از رونق قالي‌بافي در ميان مردم كاسته شده است كه برخي از اين مشكلات عبارتند از: عدم برنامه‌ريزي صحيح مسئولان در سامان دهي صنعت فرش، گراني مواد اوليه و… .

 

در شهر قهدريجان هنوز قالي‌بافي به صورت سنتي خود و آن گونه كه از همان بدو ورود صنعت فرش به اين شهر بوده است دنبال مي‌شود در صورتي كه درشهري مانند تبريز و كشورهايي مانند چين و هند صنعت قالي‌بافي به صورتي كاملاً حرفه‌اي و متفاوت با چيزي كه در قهدريجان رايج است دنبال مي‌شود يعني دولت و بخش خصوصي با ايجاد كارگاههاي قالي‌بافي وبه كارگيري جديدترين نقشه‌ها و مصالح در آنجا توانسته‌اند تحولي در صنعت فرش ايجاد كنند و بازارهاي جهاني را در دست گيرند.

ازنقشه‌هائی كه در گذشته در قهدريجان رايج بوده است مي‌توان نقشه نجف‌آبادي، كاشاني و بختياري را نام برد كه در گذشته اين نقشه‌‌ها توسط هنرمندان زبردست اصفهاني و به صورت كاملاً دستي تهيه مي‌شد اما امروزه اين نوع فرش‌ها ديگر جائی در بازار فرش ندارند و جاي آنها را فرش‌هاي ابريشمي و نائيني گرفته‌اند كه نسبت به فرش‌هاي قبلي بسيار ظريف‌تر، زيباتر و با كيفيتي بهترارائه مي‌شوند.

امروزه نقشه‌هاي جديد به صورتي كاملاً مكانيزه و با استفاده از سيستم كامپيوتري تهيه مي‌شوند و ديگر نقش هنرمندان زبردست نقشه كش كمرنگ شده‌است.

مصالحي كه در فرش‌هاي قهدريجان به كار گرفته مي‌شود در شهرهاي كاشان و نجف‌آباد تهيه مي‌شوند و همه مراحل آن از قبیل ريسندگي نخ و همچنين رنگ‌آميزي در کارگاههای خصوصي و يا كارخانه‌هاي دولتي اين شهرها انجام مي‌گيرد.

نام تعدادی از اولين قالي‌ زنهاي قهدريجان به قرار زیر است:

حاج فتح‌الله يوسفي- حاج قاسم كريمي- مصطفي رفيع‌زاده- حاج يدالله كريمي- عباس تقي‌زاده- عزيزالله جوانمردي- حيدر كريمي- حاج تقي نظري.

سخن آخر این که امیدواریم در آینده بتوانیم با کمک و مساعدت بیشتر مسئولین امر شاهد گسترش وپیشرفت بیشتر این هنر دیرینه و صنعت سودآور ملی در شهر وکشورمان باشیم.